Gekanaliseerde Dieze : Den Bosch tot aan de Bergse Maas : 6,5 km 1 sluis.
Bergse Maas tot aan Heusden : 9 km
Aantal uren onderweg : 5.42 h. Aantal draaiuren motor : 5.42 h.
Weer : NO 2-3 30° zomer.
In Veghel is er géén zwaaikom. We moeten dus zwaaien in het toegangskanaal of enkele kilometers achteruit varen wat niet zo eenvoudig is met de Rust Na Arbeid die geen boeg- of hekschroef heeft (volgens een bepaalde bron is er wél een levende boegschroef met sterke armen aan boord). We kiezen voor het zwaaien. Er staat bijna geen wind en dus trekken we de boot centimeter per centimeter in zijn achteruit toch mooi rond. Breedte kanaal : 19.5 meter. Lengte o.a. boot : 20 meter. Roer tegen de kont en boegspriet over de kade en weg zijn we.
1 nieuwe diepere sluis vervangt 2 oude en dat is tijdwinst voor de beroepsvaart. Als u onze belevenissen wil blijven volgen (waarvoor dank) zal u merken dat we het dikwijls over sluizen hebben. Als men aan binnenvaart doet heeft men heel veel te maken met sluizen. Zij zorgen dat het waterpeil, ‘t ja, op peil blijft. Zij zijn tevens controle- en contactpunten. Men kan er meestal drinkwater tanken en zijn restafval dumpen. Dag en nacht waken mensen en computers erover dat er steeds voldoende diepgang is in de kanalen en rivieren maar ook dat het water niet over de dijken stroomt.
Bedien zelf een sluis via deze link.
De doortocht door Den Bosch is smal maar mooi. Opvallend veel kunstgalerijen hier.
Door de hitte is er enkel nog verkoeling te vinden op het water. Op de Maas en aan haar oevers zien we dan ook zeer vele toeristen.
In Heusden meren we perfect af, zónder boeg- en hekschroef, in jachthaven De Wiel tussen de mega jachten waarvan de kapiteins met argusogen toekijken. Het beeldje van de “contente mens” dat Myriam gemaakt heeft en altijd in weer en wind zijn deuntje zit te fluiten op onze boeg krijgt lovende commentaren.
Havenmeester Jacquelinne ontvangt ons hartelijk.
Omdat het een feestdag is en onze voorlaatste dag vóór we veertien dagen gaan labeuren op de werf besluiten we in het gezellige Heusden te gaan eten. Myriam tut zich helemaal op en weg zijn we. Blijken alle terrassen toch wel vol te zitten zeker. We vinden toch een plaatsje. Hier worden we wandelen gestuurd want het zou gereserveerd zijn. Ha, daar is nog een plaatsje. De dienster komt vertellen dat de keuken gewoon leeg is (om 19.15 h!!).
Uiteindelijk kopen we bij Friet&Zo een zak friet en een zelfgemaakte kroket. En lekker joh! En vriendelijk! En goedkoop! De beste frieten van NL! Bovendien zou de patroon wel eens een broer van Marco Borsato kunnen zijn! Ik tel 9 man personeel ! Met een soft ijsje ronden we dit festijn af.